Så länge du är hyresgäst hos KREBO är du ansvarig för din lägenhet och dess skick. Det är därför det är viktigt att du sköter den på rätt sätt och städar den regelbundet och väl.

Skötsel av bostad/städning - Putsar fönster

Var noga med skötseln av din bostad

När ni hyr en lägenhet hos KREBO så har ni ett ansvar att ta väl hand om den, och även ett ansvar för att felanmälan görs när ett problem uppstår som kan vara en fara för dig som hyresgäst, lägenheten eller annan person. Ni har också en skyldighet att alltid felanmäla om en vattenläcka skulle uppstå. Här kommer lite information samt råd till er så att ni i högsta möjliga mån kan undvika att onödiga skador uppkommer. Tänk på att det är viktigt att ha en hemförsäkring om en skada skulle uppstå.

Läs mer om städning/skötsel av din lägenhet genom att klicka på respektive område nedan.


Texten nedan laddar frågor & svar om städning. Lämna den intakt när ni redigerar, tack!

 • Allmän information:
 • Den som orsakar skador i lägenheten blir ersättningsskyldig. Hyresgästen ska se till att avloppen inte täpps igen och att alla kranar är täta. Golvbrunnen skall rengöras med jämna mellanrum, helst 1 gång/vecka. Vattenkranar ska stängas av efter användning. Spola endast ner toalettpapper i toaletten. Vid stopp i avlopp ska felanmälan göras. Stopp i avloppet som orsakas av t.ex. att tidningspapper, kattsand, blomjord, blomkrukor, bomullspinnar, blöjor, tamponger medför stora kostnader som kan debiteras hyresgästen. Tänk på att vara försiktiga när ni drar ut kontakten från ett eluttag. Det är inte meningen att man ska slita ur dem., utan dra istället försiktigt eller håll emot så ni inte får hela eluttaget med er.
 • Golv:
 • Golv och golvmattor ska vårdas väl. De flesta material går att rengöra med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel (såpa eller diskmedel). Linoleummattor ska torkas med en väl urvriden trasa – använd endast milt rengöringsmedel, t ex diskmedel eller såpa. Nästan alla golv inklusive parkett rengörs försiktigt med en lätt fuktig trasa eller mopp! Linoleumgolv fräschas dessutom upp med polish om de är slitna.
 • Tapeter:
 • Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med en lätt fuktig trasa. Övriga tapeter dammtorkas! Tips: Ett bra tips när du hänger upp tavlor är att först göra ett litet kryss-snitt i tapeten och ”lyfta” flikarna, borra hålet för skruven och sätt upp tavlan. När det är dags att ta ner tavlan: ta bort skruv/spik och limma fast flikarna! Om du gör på detta sätt syns inte hålet lika mycket. Tänk på att det kan bli missfärgningar i tapeten om du har sängen ställd direkt mot väggen, det kan vara bra att då ha antingen en sänggavel eller att du ställer sängen en bit från väggen.
 • Kök:
 • Skåp och snickerier torkas med fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Rengör spis, ugn och fläkt regelbundet. Rengör fläktfiltret genom att lägga ner det i diskhon och fyll på med varmt vatten och såpa. Låt torka och sätt tillbaka i den rentorkade fläkten. Ett rent fläktfilter minskar nedsmutsning i resten av köket. Rengör ugn med hjälp av ugnsrengöring – följ instruktionerna på flaskan! Rengör alltid ugnsplåtarna efter användning! Tips: Lägg folie i botten på ugnen och bakplåtspapper i ugnsplåten för att underlätta att hålla ugnen ren! Använd kastruller med plan botten. Dåliga kastruller och stekplåtar kan medföra att spisplattor spricker, eller att spishällar blir skavda och brända. Hyresgästen kan bli betalningsansvarig för byte av platta eller spishäll. Spisen ger mer värme om plattor eller häll hålls rena. Glöm inte att göra rent bakom och bredvid spisen med jämna mellanrum! Torka ur kyl och frys regelbundet. Avfrostning frys – hacka inte loss is! Låt isen smälta t ex genom att ställa in en skål med varmt (ej kokande) vatten. Regelbunden avfrostning ger en jämnare temperatur och lägre energiförbrukning, vilket också medför mindre slitage på vitvarorna! Avlopp från diskbänk blir snabbt fett. Matrester och annat avfall fastnar lätt varför det är viktigt att inte kasta avfall i avloppen! I de orter där det är kalk i vattnet, som Kristianstad t.ex., så är det extra viktigt att se till att ni torkar upp ordentligt samt ser till att städa bort all kalk. Om ni låter kalket få fäste så kan det senare bli mycket svårt att få bort och i vissa extrema fall omöjligt. Städar ni regelbundet så bör ni inte få några bekymmer med att få bort kalken. Tänk på att alltid torka upp vatten som kan ha hamnat på luckor, lådor eller annat när ni diskar. Det är viktigt att torka upp vattnet för att undvika fuktskador. Använd ett diskställ som har vattenuppsamling så inget vatten rinner iväg på diskbänken, tänk även på att tömma ur vattnet och torka av under diskstället ordentligt. Det är mycket viktigt att ni ser till att disken är helt torr innan ni ställer in något i skåp/lådor.
 • Badrum:
 • En mjuk borste med ett milt rengöringsmedel är det bästa sättet att hålla badrum och toalett rena, utan att skada emalj, kakel eller porslin. Skurmedel repar vilket gör rengöringen svårare! Det är viktigt att badrummet regelbundet får torka och vädras! Avlopp från tvättställ blir snabbt fett. Hår och annat avfall fastnar lätt varför det är viktigt att inte kasta avfall i avloppen! Avlopp rensas genom att regelbundet ta loss hår och annat från bottenventilen. Detta skall du göra själv! Golvbrunn i bad-och duschrum är försedda med ett vattenlås, som fungerar som översvämningsskydd. För att förhindra översvämningar och dålig lukt måste vattenlåset rensas regelbundet. Lyft gallret, som täcker golvbrunnen och torka bort hår och andra rester som fastnat i gallret. Borsta rent brunnen och spola den sedan med handduschen. Sätt tillbaka gallret och kontrollera att det finns vatten i golvbrunnen. Om vattennivån sjunker , vilket den gör om den ej har använts under en längre tid, uppstår dålig lukt. Ammoniak, skurpulver, starka rengöringsmedel och skurnylon bör undvikas på samtliga material!
 • Ventilation:
 • För att ventilationen ska fungera är det viktigt att de ventiler som sitter i kök och badrum inte är igentäppta, så städa därför ordentligt. Du kan testa funktionen genom att hålla ett tunt toalettpapper över frånluftsventilen i badrummet. Om det sitter kvar med utsugets hjälp fungerar ventilationen som den ska. I många lägenheter finns det även luftintag i fönster, tänk på att dessa ska vara öppna och täck inte för dem. Det är väldigt viktigt att du skickar in en felanmälan om fläkten i badrummet skulle sluta fungera! Tänk på att torka av badrumsskåpet om det blivit fuktigt för att undvika fuktskador. Om ni torkar tvätt i lägenheten så får ni enbart göra detta i badrummet, badrumsdörren bör även lämnas öppen. Vi har tyvärr vid flera tillfällen sett att golv och väggar blivit missfärgade i badrummet pga hårfärgning, detta kan bli mycket kostsamt för den som orsakat skadan.
 • Fönster:
 • Tänk på att aldrig ha fördraget i fönster under längre perioder, många vill ha fördraget på natten men glöm inte öppna upp under dagarna. Täcker ni för så kan det bli kondens och fuktskador och det kan även påverka ventilationen i lägenheten.
 • Värme:
 • Det är inte tillåtet att stänga av elementen under de kalla månaderna, det kan orsaka stora skador i lägenheten. Tänk på att inte ha långa gardiner som täcker för termostaten eller möbler för nära. Termostaten känner av hur varmt det är i rummet och slår sedan av när det blir för varmt och på när det blir kallt. Har du till exempel hängt en lång gardin framför termostaten så kan det vara ganska varmt bakom gardinen och då slår inte termostaten på.
 • Besiktning:
 • Det är bra om du själv medverkar vid besiktningen för att diskutera eventuella skador i lägenheten. Du måste själv stå för kostnader för onormalt slitage och skador. Vid onormalt slitage och vållande av skada är du enligt hyreslagen betalningsskyldig. Du ansvarar även för skador som uppkommer genom att någon som tillhör ditt hushåll har uppträtt vårdslöst eller försumligt. Har du t.ex. inneboende som orsakar skador så är detta ditt ansvar.
 • Hemförsäkring:
 • Det är inget krav att ha hemförsäkring när du bor hos Krebo, men vi brukar ändå rekommendera att du skaffar sådan. Inbrott, brand, översvämningar och andra olyckor kan drabba vem som helst. Du kan också bli ersättningsskyldig för skador du orsakar på fastigheten, till exempel genom utströmmande vatten från ett trasigt akvarium eller en läckande disk- eller tvättmaskin. Då och vid andra liknande tillfällen är det bra att ha en hemförsäkring. Saknar du hemförsäkring bör du därför teckna sådan omgående. Har du försäkring, kontrollera att den är giltig och att försäkringsbeloppet är tillräckligt stort. Tänk på att hemförsäkringen inte omfattar stöldbegärliga föremål som förvaras i källar- och vindsförråd eller på andra obevakade platser.
 • Rökning i bostaden:
 • Om du som hyresgäst rökt inomhus i din bostad behövs en extra tvätt och en s.k. patentering. Det är du som hyresgäst som blir debiterad för denna patentering. Nikotinet sätter sig i väggarna, inredningen får en gulnande färg och lukten går inte att tvätta bort utan patentering. Patentering innebär att alla lager av tapet måste tas ner och därefter tvättas väggarna samt målas om en eller flera gånger med en färg som bildar en hinna på väggen som hindrar lukten att gå igenom tapeterna.

 


Texten ovan laddar frågor & svar om städning. Lämna den intakt när ni redigerar, tack!

 
// Defaults
Senaste /karlshamn/